This post is also available in: English
Har du fokus på effektivitet? Så skal du starte med at skabe flow i produktionen. Et stabilt flow med faste ugehold er grundlæggende for at skabe effektivitet.
Sådan laver du et flow diagram
Jeg har lavet et eksempel på et produktionsflow i en besætning med 1000 køer. Jeg har skitseret det helt perfekte flow med helt ens hold hver uge. Sådan er det ikke virkeligheden og slet ikke i starten, men det er den perfekte plan, som du skal stræbe efter. Antal dyr, der bliver flyttet hver uge er kun eksempler. Når du laver dit egen flow diagram, så skal du indregne dine egne tal. Jeg viser her hvordan. Du skal lave det, så det passer til din stald og dine produktionstal for reproduktion og sundhed.
I mit eksempel er der 22 kælvninger om ugen, dvs 1144 om året. Jeg har regnet med en udskiftningsprocent på 40, så det giver hver uge et behov for 8 kælvekvier og 14 goldkøer. som du kan se på kortet, så går der faktisk kun 21 nykælvere over til gården med mælkeproduktion, men det er fordi jeg har indregnet, at en af de kælvende bliver udsat kort efter kælvning og altså ikke som sådan kommer til at gå som malkende ko. Fra stalden med malkende køer afgår der 7 køer hver uge til slagt eller død.
Antallet af kvier hver uge er din pacemaker-proces
Fra kviestalden afgår der en enkelt til slagt hver uge, men x antal til salg til levebrug. Jeg laver også et flow diagram for kvieproduktionen, men det er ikke med her. Det vigtigste er, at produktionen er tilrettelagt, så den kan levere 8 super kælvekvier hver uge, der er af god mælkeproduktions-afstamning, har den rigtige vægt og er sunde med gode ben. Det er det, vi kalder pacemakeren.
8 gode kælvekvier i en fast takt hver uge er den pacemaker, der bestemmer takten i produktionen. Det er på samme måde som med hjerteslagene, der helst skal komme i en fast rytme. Derfra stammer udtrykket pacemaker-proces. Når du skal til at arbejde med at få faste ugehold, så skal du starte med din pacemaker-proces. Det er ikke altid kvierne, men kan også være antal kælvninger pr. uge for eksempel. Pacemaker-processen er ofte der, hvor du har din flaskehals. Det er der, hvor anlægget har sin begrænsning, rytmen bestemmes.
I mit eksempel er det kvierne, der bestemmer rytmen. Hvis antallet af kvier svinger hver uge, så svinger hele produktionen op og ned. Det giver pres på nogle staldafsnit i perioder. Sommetider kan du ikke flytte dyr på det rigtige tidspunkt, fordi der ikke er noget sted at flytte dem hen. Kalvehytterne bliver pressede og kan ikke nå at blive vasket, i kælvningsboksen er der for mange dyr og det giver sundhedsproblemer og mere arbejde. Når takten er den samme og produktionen køer i en fast rytme, så kan du meget bedre få det hele til at passe sammen. Du ved også hvor mange timer, produktionen kræver hver uge. Det giver en ro, fordi det er forudsigeligt.
Sådan kommer du i gang
- Hvad er anlæggets begrænsning? Det kan f.eks. være antallet af malkende køer, fordi det bestemmes af det antal senge, der er. Hvor mange malkende køer er optimalt for dig?
- Du kender udskiftningsprocenten i besætningen, så derfor kan du også beregne, hvor mange kvier du skal bruge om året.
- Ved at dividere det tal med 52 får du det optimale antal kvier, du skal have ind i besætningen hver uge.
- Herfra kan du beregne alle de andre tal som f.eks. antal slagtede hver uge, antal kælvninger hver uge m.v.
- Det er muligt dit anlæg i nogen afsnit skal opdeles eller udvides, hvis du skal holde grupperne sammen. Hvis du har X goldkøer og Y kælvekvier hver uge til kælvning, så er det en fordel, hvis dit anlæg har bokse, der svarer til det antal.
- Når du har tegnet det optimale flow diagram, så kan du begynde at planlægge, hvordan produktionen skal skrues sammen for at holde den takt. Der er formentlig nogle variationer over året, som du skal have udlignet. De værktøjer, du har til det, er:
- Hvornår du sælger overskydende kvier og udsætterkøer
- Hvordan du bruger kønssorteret sæd og kødkvægssæd
- Hvornår du inseminerer kvier og køer
- Hvornår I golder de enkelte køer
- Hvor god stabilitet du har i insemineringsprocent, drægtighedsprocent og opstart af nykælvere.
- Du skal sikkert over de næste måneder hele tiden justere for at opnå et jævnt flow. Det tager noget tid og skal følges nøje på en stor synlig tavle, så alle kan følge med i det.
- Det er nødvendigt at du ikke bruger “passive” avlsplaner d.v.s. med f.eks. 30 % kødkvæg til alle køer eller kønssorteret til alle kvier. Du skal aktivt vælge hvilke dyr, du vil inseminere med hvad og hvornår. Så er du sikker på, at du har det rigtige antal kælvekvier klar hver uge hele året rundt.
Jeg er fuldstændig overbevist om, at når I først har kørt en tid med faste ugehold, så vil I opleve en ro og stabilitet, der kan mærkes. Hvis I vil have noget hjælp til at komme i gang så kontakt mig. Jeg vil gerne hjælpe.