This post is also available in: English
Vi siger, landbruget er et kapitaltungt erhverv. Jeg har altid tænkt, at det bare er sådan og det kan man ikke gøre noget ved. Det er bare fakta, som alle er enige om.
Jeg har nu opdaget, at vi faktisk kan gøre noget ved det. Men også at mange ikke gør noget. I andre virksomheder arbejder man meget med pengenes omsætningshastighed. Hvorfor gør vi ikke det i landbruget?
Det gælder om at få den kapital, du investerer til hurtigst muligt at komme tilbage på kontoen som solgte varer. Men vi har alt for meget ”langsom” kapital liggende på et landbrug. Der er investeret i ting, der ikke skaber værdi. Der bliver også investeret i noget, der først skaber værdi om lang tid.
Gården blev trimmet for ”langsom” kapital
Jeg kan fortælle om en sag, hvor det at tænke i pengenes omsætningshastighed fuldstændigt ændrede landbrugets situation.
Et konkursbo blev købt af en kollega i nærheden. Køberen startede med at fjerne og sælge alt på gården, der ikke blev brugt. Dernæst blev markdriften udliciteret og alle markmaskiner blev solgt. Opdrættet blev reduceret til det absolut mest nødvendige og senere også udliciteret i en salg-køb løsning med en kvieopdrætter. Foderbeholdningerne blev reduceret ved at sælge den del af ensilagebeholdningen, der var ældre og overflødig. Det betød samtidig, at silokapaciteten på gården igen passede i størrelse. Besætningen blev også trimmet ved at 10 % af de dårligst producerende køer blev udsat.
Herefter var økonomien igen kørende på gården. Indtægterne blev skabt ved hjælp af langt mindre kapital.
Likviditetsstyring er ikke det samme
Der er et nøgletal, der hedder CCC (Cash Conversion Cycle), som jeg kan anbefale flere at arbejde med. Jeg er ikke økonom, men det er mig bekendt ikke brugt meget i landbruget. Jeg ved, at mange arbejder med likviditetsstyring med det mål at have tilstrækkelig likviditet. Men pengestrømmens hastighed er et overset nøgletal. Hvis du får det beregnet hvert kvartal og er opmærksom på det, så bliver du bedre og bedre til at holde din bedrift trimmet. Det er også en måde at arbejde med Lean på.
Hvad er Cash Conversion Cycle (CCC)?
Det er et tal, der udtrykker den tid (målt i dage), som det tager dig at konvertere investeringer i lager og andre ressourcer til indbetaling på din konto fra salg af de varer, du producerer.
Hvis du for eksempel investerer 100.000 og får 120.000 igen, når du sælger dine varer, så er det jo en god forretning:
- Hvis du får solgt dine varer efter 6 måneder, så er din årlige fortjeneste 20.000 x 2 = 40.000
- Hvis du får solgt dine varer efter 24 måneder, så er din årlige fortjeneste 20.000/2 = 10.000
En anden fordel er, at hvis du kan omsætte pengene hurtigere, så behøver du heller ikke så meget likviditet. Og det er også sparede penge.
Det jeg laver her er en forenklet opstilling. Faktisk er beregningen lidt kompliceret. Jeg har fundet en beregner her. Hvis du finder noget, der er nemmere, så vil jeg gerne høre fra dig 🙂
Sådan kan du sætte hastigheden op!
- Du kan begynde at holde øje med tidspunktet for og mængden af pengestrømme ind og ud af din konto. Måske finder du nogle muligheder for at udsætte en betaling eller fremskynde en indbetaling. Der er også firmaer, der ”køber” dine fakturaer, så du får dine penge straks.
- Du skal være meget kritisk, når du bliver tilbudt “gode tilbud” af en sælger, hvis du køber tidligt på sæsonen eller i store mængder. Den rabat, du får, kan du føje til lavere pengestrømshastighed og dårligere likviditet i din egen virksomhed.
- Du kan administrere dine lagerbeholdninger mere effektivt. Hvordan kan du konvertere dine udgifter til indtægter hurtigere? Kan du reducere dit foderlager? Kan du opdrætte dyrene hurtigere? Kan du reducere antallet af unge dyr uden at reducere mælkeproduktionen? Kan du få gødningen leveret direkte til marken? Kan du få pengene for dine grøntsager eller dit frø på forhånd?
Alle de bestræbelser, der kan reducere tiden fra du tager penge fra din konto, indtil de er tilbage igen, vil gøre dit landbrug mere økonomisk bæredygtig.