This post is also available in: English
”Det er det da heller ikke!”, vil nogen sige. Men du kan i hvert fald ikke finde noget om kvægbrug ved at google ordet. Heller ikke på SEGES kan du finde noget om produktionsplanlægning! I økonomi bruger man sommetider begrebet i forbindelse med budgetter, men det er ikke brugt i forhold til planlægning af flow i produktionen, som man gør i andre brancher. Hvorfor?
Svaret er i hvert fald ikke, at det er umuligt. Det kan sagtens lade sig gøre. Svaret er måske, at vi ikke i kvægbruget har tænkt produktionen som en virksomhed, der skal producere billigst og bedst eller hvad??
Hvad er så produktionsplanlægning?
Det er planlægning af produktionen på en måde, så du får det optimale ud af dine bygninger, dine medarbejdere og alle de andre ressourcer og aktiver. Og det gør du ved at optimere kapaciteten ved at lave et jævnt produktionsflow.
Der er efterhånden mange, der regner på, hvor mange kvier, de skal bruge. Der er også mange, der forsøger at udjævne kælvningerne. Flere er opmærksom på, at kvier også skal løbes, selvom de er på græs; men det er måske mest drevet af, at kælvningsalderen er et fokusområde.
Endnu er fast antal pr uge ikke et fokusområde, men der er masser at hente her. Desværre mangler vi værktøjerne fordi DMS har det meste på månedsbasis og der heller ikke er fokus på jævnt flow.
Kan jeg planlægge biologiske faktorer?
Ja, det kan du! Du ved, hvilken drægtighedsprocent, I har – også hvordan den varierer hen over året. Du ved, hvor mange dage, du skal bruge på at producere en kvie. Du kender jeres dødelighed og mange flere data. Du ved, hvor mange insemineringer, du skal bruge for at få en ko drægtig og du ved, hvor mange dage hun er drægtig.
Du kender ikke den præcise dag en bestemt ko vil kælve. Det behøver du heller ikke, for du har måske 10 kælvninger om ugen. Du ved de i gennemsnit har en drægtighedsprocent på 282 dage, men at nogle kælver i ugen før og ca. ligeså mange i ugen efter.
Jævnt flow er den faktor, der giver mest effektivitet
Hvis du gerne vil have en mere effektiv produktion, så er et stabilt jævnt flow, den enkeltfaktor, der giver mest effektivitet for pengene. Du behøver ikke at investere noget, snarere tvært i mod, for du får en jævn udnyttelse af stalde og kalvehytter f.eks.
Dine medarbejdere skal heller ikke løbe hurtigere. De kan få en fast rytme i arbejdet, der giver ro, tid og plads til at gøre arbejdet ordentligt. Der er ikke lige pludselig 20 kælvninger, hvor I plejer at have 10. Der bliver ikke pres på blandt ungdyrene, for der er samme antal i hver gruppe. Og så videre!
Hvordan kommer jeg i gang?
Du kan starte med at se, hvordan det står til i jeres besætning. Tag jeres udskrift ”Forventede kælvninger”, hvor hver enkelt ko og kvie står med forventet kælvningsdato. Tæl så op, hvor mange der er i hver uge og sæt det ind på et Excel-ark. Så får du et værktøj til at ”få det lange lys på” – i eller i hvert fald de næste 6-7 måneder.
I mit eksempel ovenfor i en besætning med 700 køer er der en variation mellem 26 og 9 kælvninger pr. uge. Målet er 16 hver uge.
Sådan kan du få en jævnt flow
På kort sigt:
- Salg af drægtige kvier, der kælver, når der er flest kælvninger (hvis du har overskud).
På længere sigt:
- Udsætning af flere/færre køer, der kælver i de uger, hvor der er mange / færre kælvninger
- Salg af løbekvier i forhold til deres mulige kælvningsuge
- Regulering af insemineringer, så der insemineres så tæt på 16 x 2 om ugen
På lang sigt:
- Regulering af brug af kødkvægssæd og malkekvægssæd, så der er et jævnt flow af malkekvægskvier med højt avlsindex med minimum 4+1=5 om ugen.
- Hvis I har dårlige repro-resultater om sommeren, så lav nogle flere kvier til at inseminere på til de perioder.
Du kan også ringe til mig, hvis du vil have hjælp til det 😊